ditchon.se

Organic Beauty Blog

2012-10-17

Vad är AGE?



AGE står för Advanced Glycation End Product och kan bildas då en viss enzym saknas när en sockermolekyl binder till ett protein.

AGE medverkar till att bilda inflammation och gör att kroppens organ och även huden åldras snabbare. Det kan även påverka att hormoner som signalerar mättnad inte fungerar som det ska och därmed orsaka övervikt.

Du kan minska mängden AGE genom att minska mängden:
  • Friterad, grillad och hårt stekt mat
  • Hårt processad mat och snabbmat
  • Karamelliserade produkter
  • Coladrycker
  • Snabba kolhydrater
I USA har det kommit på tal att matproducenterna borde ange mängden AGE i maten så som för transfetter. En indikation på hur skadligt AGE anses vara.

2012-10-08

Hur påverkar stress huden?

Långvarig stress vet vi ju alla att det påverkar hela kroppen negativt. Jag tänkte skriva lite om vad som händer just i huden och hur den påverkas.

Viktigt att veta är att det inte är graden av stress som är skadlig utan hur vi personligen upplever och hanterar situationer i livet. Den mentala stressen är den skadligaste och har samma effekt på huden som luftföroreningar.

Detta händer:

1. Bildar inflammation. Har skrivit en del om det tidigare och kommer återkomma till det många gånger.

2. Stresshormonet kortisol bildas. Kortisol försämrar hudens cellförnyelse, bryter ner kollagen och elastin och påverkar hudens immunceller vilket leder till infektioner som i sin tur bildar inflammation och fria radikaler vilket leder till att huden snabbt åldras.

3. Kortisol kan bilda AGE (mer om det i nästa inlägg)

4. Minskar östrogen. Östrogenet främjar kollagenproduktionen och motverkar acne. (Gravida kvinnor brukar få tjockare hud med mer lyster pga av ökade mängder östrogen.)

5. Frisätter histamin. Histamin kan orsaka klåda och rodnad.

6. Frisätter neropeptiden substans P. Detta främjar inflammation och acne eftersom talgkörtlarna täpps igen.

7. Påverkar binjurarna, som blir uttröttade. Detta ökar risken för brunpigmentering.

2012-10-02