ditchon.se

Organic Beauty Blog

2011-01-10

Photoaging

Photoaging kallas de skador som uppstår i huden på grund av solen. Ca 80% av hudens förtida åldrande uppkommer på grund av solens skadeverkningar. Hudtyp (hudfärg och hur lätt man bränner sig) och mängden UV-ljus vi totalt exponeras för bestämmer hur stor skada som uppstår.
Solen orsakar rynkor, slapp hud, hyperpigmentering (åldersfläckar), ytliga blodkärl, förstorade porer, och en förtjockad läderartad hud.


Det kan dröja innan man börjar se spår av det naturliga inre åldrandet. Däremot kan spår av photoaging visa sig i relativt ung ålder.
Den största orsaken till skador i huden är att solens strålar bildar fria syreradikaler. Dessa skadar hudens celler och aktiverar ett enzym som bryter ner kollagen (protein i hudens bindväv som ger huden dess spänst).

Hur kan du skydda dig?

Antioxidanter
Ät en kost rik på antioxidanter. De som skyddar bäst är ellagsyra (finns i bär som jordgubbar, tranbär, granatäpple och björnbär), lykopen (upphettade tomater och vattenmelon) och betakaroten (bl a i morötter, mango, havtorn, aprikoser och spenat)

AGE
Undvik snabba kolhydrater. Dessa gör att huden blir extra känslig för solens UV-ljus och lättare tappar sin smidighet. Mer info om AGE kommer senare på bloggen..

Solskyddskrämer
Använd solskydskrämer vid längre vistelser i solen. Se till att använda produkter med fysikliskt skydd.

Vitamin C, E och karotenoider
Vitaminerna och karotenoider ökar skyddet mot solskador både invärtes och utvärtes. För att C-vitaminet ska kunna tas upp av huden i en kräm krävs ett C-vitamin som kallas L-askorbinsyra. E-vitaminet ska heta Tocopheryl Acetate.


Det är viktigt att poängtera att det är livsviktigt att vistas i solen i lagom mängd. Genom solen bildar huden D-vitamin som bl a ger starkare skelett, stärker immunförsvaret, motverkar cancer och minskar risk för depressioner. Ca 15 min om dagen utan solskydd ger oss i regel D-vitaminet vi behöver. Det är vid längre vistelser som huden tar skada.